Zagrożenie zarażeniem koronawirusem
Jeżeli powziąłeś wiadomość, iż ktoś w tym zakresie nie przestrzega zasad zadzwoń: 32 716 3333


Jak wybrać dobry ekogroszek?

Data publikacji 01.10.2020r.

Rozpoczął się kolejny sezon grzewczy i wielu posiadaczy pieców czeka decyzja, czym ogrzać swój dom. Posiadacze pieców węglowych i gazowych nie mają specjalnych dylematów. Natomiast użytkownicy pieców opalanych peletem czy ekogroszkiem mogą wybierać w bogatej ofercie produktów.

Powiedzmy od razu: ekogroszek o idealnych parametrach i w niskiej cenie nie istnieje. Każdy produkt ma swoje zalety i wady, których połączenie może wpływać na decyzję o zakupie. Najbliższy ideałowi jest taki produkt, który zapewnia bardzo dobry gatunkowo opał, przy zachowaniu najlepszej ceny. Tak powstaje odwieczny dylemat, co kupić, by ogrzewanie było dobre i tanie?

Polska Grupa Górnicza S.A. produkuje cztery rodzaje ekogroszków: Karlik, Retopal, Wujek, Pieklorz a także ekomiał o nazwie Greenpal. Każde z oferowanych przez PGG S.A. ekopaliw nie tylko spełnia wymagania określone w przepisach prawa, ale - z uwagi na swoje unikalne cechy - stanowi produkt przodujący wśród ekologicznych paliw, jakie można spotkać na polskim rynku węgla opałowego.

Na co warto zwracać uwagę przed kupnem ekogroszku?
Nie wchodząc zbytnio w szczegóły ekogroszek to surowiec należący do grupy paliw stałych, o bardzo niskiej zawartości substancji szkodliwych dla środowiska. Wytwarzany jest ze specjalnie wyselekcjonowanych brył węgla o wysokiej kaloryczności, aby zapewnić maksymalną wydajność przy relatywnie niskim zużyciu surowca.

Aby wybrać właściwy produkt, warto przyjrzeć się parametrom opisanym na każdym opakowaniu workowym. Oprócz wielkości ziaren, która powinna wynosić od 5 mm do 25 mm, ekogroszek charakteryzuje się również konkretnymi parametrami spalania.

Pierwszy z parametrów to kaloryczność, czyli ilość ciepła (energii), którą uzyskamy ze spalania paliwa. Im wyższa kaloryczność, tym mniej węgla zużyjemy do uzyskania pożądanej temperatury w domu.

Zawartość siarki to parametr, dzięki któremu dowiemy się, w jakim stopniu nasz węgiel szkodzi środowisku. Im wyższa zawartość siarki, tym więcej szkodliwych spalin wydostanie się z naszego komina. Co ważne, wysoka zawartość siarki może także prowadzić do korozji kotła.

Kolejnym parametrem jest zawartość popiołu. Od niej zależy, jak często będziemy zmuszeni czyścić popielnik, ponieważ tzw. zapopielenie mówi nam, ile popiołu powstaje w wyniku procesu spalenia paliwa.

Wśród parametrów podawanych przez producentów spotyka się także wilgotność, czyli ilość wody zawartej w ekogroszku. Zgodnie z przepisami wilgotność musi być mniejsza niż 15 proc., jednakże większość dobrych ekogroszków ma wilgotność niższą niż 10 proc.

Producenci pieców opałowych z podajnikiem zalecają korzystanie z surowców, których wilgotność nie jest ani zbyt niska, ani zbyt wysoka. Para wodna w postaci gazu również bierze udział w procesie spalania, więc jeśli materiał będzie zbyt suchy, może dojść do zmniejszenia wielkości płomienia, a sam węgiel nie będzie palił się zbyt dobrze. Z kolei kiedy wilgotność przekracza 12 proc., zapłon węgla zostanie opóźniony, co również da nam mierne efekty grzewcze. Najkorzystniejsza dla procesu spalania i żywotności pieca będzie wilgotność na poziomie 5-10 proc. Dlaczego? Ponieważ poza znacznie większą emisją szkodliwych substancji mokry ekogroszek wsypany do podajnika kotła retortowego przy długim i intensywnym użytkowaniu doprowadzi do pojawienia się rdzy. Ogniska korozji mogą "zainfekować" podajnik lub inne elementy narażone na rdzewienie. Znacząco zwiększy się też samo zużycie opału.

Spiekalność ekogroszku bywa głównym zmartwieniem użytkowników kotłów na ekogroszek. Spiekalność mierzy się metodą Rogi. W oparciu o wynik oblicza się tzw. "liczbę Rogi". W węglach, które mają niską spiekalność, wartość ta wynosi 0-10 RI, natomiast węgle o wysokiej spiekalności dochodzą z reguły do 85 RI. Już przy wartości 50 RI można uznać, że dany opał ma wysoką spiekalność. Powstawanie spieków może prowadzić do awarii kotła, uszkodzić podajnik. Dlatego warto zainwestować w ekogroszek, charakteryzujący się "zerową" lub niską spiekalnością.

Nie brak jednak opinii, że indeks spiekalności RI, podawany przez sprzedawców i producentów na workach z ekogroszkiem, nie ma w praktyce nic wspólnego ze spiekami popiołowymi (żużlowymi), które - tworząc się na palenisku kotła - mogą doprowadzić do uszkodzenia napędu podajnika. Warto wspomnieć, że tzw. spiekalność koksowa RI ma zastosowanie w koksownictwie i pierwotnie była określana przede wszystkim na potrzeby branży koksowniczej.

Dla użytkownika domowego kotła retortowego ważna jest tzw. spiekalność popiołowa. Spiek popiołowy tworzy się z popiołu. Jeżeli zawartość popiołu jest duża, to powstawać będą wielkie spieki (czasem nawet tak duże, jak piłka do siatkówki). Z tego powodu jeśli zawartość popiołu w ekogroszku przekracza 10 proc., to powstające spieki będą na tyle duże, że ekogroszek taki nie nadaje się do użytku domowego. Spieki zablokują nam po prostu palenisko i podajnik ślimakowy.

Ekogroszek jest aktualnie jednym z najbardziej ekonomicznych i ekologicznych sposobów ogrzewania domu, a jego popularność wciąż wzrasta.
Na licznych forach internetowych trwa dyskusja, który ekogroszek jest w danym sezonie najlepszy. Trudno w pełni ocenić miarodajność opinii wyrażanych na takich platformach, jak m.in.: forum info- ogrzewanie, olx, węgiel24 czy jakiekogroszek, ale opinie tam prezentowane zasadniczo są przychylne dla produktów PGG S.A.

Najlepsze opinie u progu sezonu grzewczego zbiera tradycyjnie ekogroszek Karlik. Użytkownicy podkreślają zwłaszcza niską zawartość popiołu i wilgoci przy zachowaniu wysokich parametrów cieplnych.

Oczywiście każdy ma inne oczekiwania i dla każdego użytkownika inny parametr może mieć przesądzające znaczenie. Wiele zależy od rodzaju pieca i jego ustawień, sposobu przechowywania paliwa oraz od indywidualnych preferencji. Na pewno warto mieć własne zdanie, skorzystać z bogatej oferty PGG S.A i wybrać coś najlepszego dla siebie.

Przypomnijmy!
By zapewnić ekonomiczne spalanie, ekogroszek powinien spełniać poniższe parametry:

  • wartość opałowa powyżej 24 000 kJ/kg,
  • granulacja 5-25 mm,
  • zdolność spiekania – im niższa, tym lepiej,
  • zawartość popiołu mniejsza niż 10 %,
  • zawartość siarki – im mniej, tym lepiej, wskazana poniżej 1,0 %
  • wilgotność mniejsza niż 10 %

 

x Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Dowiedz się więcej.